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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  31/10/2012
Data da última atualização:  12/11/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BENEDUZI, A.; COSTA, P. B.; PARMA, M. M.; MELO, I. S. de; BODANESE-ZANETTINI, M. H.; PASSAGLIA, L. M. P.
Afiliação:  ANELISE BENEDUZI, UFRGS; PEDRO B. COSTA, UFRGS; MARCIA MARIA PARMA, CNPMA; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; MARIA HELENA BODANESE-ZANETTINI, UFRGS; LUCIANE M. P. PASSAGLIA, UFRGS.
Título:  Paenibacillus riograndensis sp. nov., a nitrogen-fixing species isolated from the rhizosphere of Triticum aestivum.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, Reading, v. 60, p. 128-133, 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A bacterial strain designated SBR5T was isolated from the rhizosphere of Triticum aestivum. A phylogenetic analysis based on the 16S rRNA gene sequence placed the isolate within the genus Paenibacillus, being most closely related to Paenibacillus graminis RSA19T (98.1% similarity). The isolate was a Gram-reaction-variable, motile, facultatively anaerobic bacterium, with spores in a terminal position in cells. Starch was utilized and dihydroxyacetone and catalase were produced. Strain SBR5T displayed plant-growth-promoting rhizobacteria characteristics: the ability to fix nitrogen and to produce siderophores and indole-3-acetic acid. The DNA G+C content was 55.1 mol%. Chemotaxonomic analysis of the isolated strain revealed that MK-7 was the predominant menaquinone, while the major fatty acid was anteiso-C15:0. DNA?DNA hybridization values between strain SBR5T and P. graminis RSA19T, Paenibacillus odorifer TOD45T and Paenibacillus borealis KK19T were 43, 35 and 28%, respectively. These DNA relatedness data and the results of phylogenetic and phenotypic analyses showed that strain SBR5T should be considered as the nitrogen-fixing type strain of a novel species of the genus Paenibacillus, for which the name Paenibacillus riograndensis sp. nov. is proposed. The type strain is SBR5T (=CCGB 1313T =CECT 7330T).
Palavras-Chave:  Paenibacillus riograndensis.
Thesagro:  Bactéria; Fixação de nitrogênio; Rizosfera; Trigo; Triticum Aestivum.
Thesaurus Nal:  Nitrogen-fixing bacteria; Rhizosphere bacteria.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA11500 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  26/11/2008
Data da última atualização:  12/08/2013
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FERNANDES, E. G. R.; PERRONI, G. M. B.; BRITO, M. A. de; QUEIROZ, A. A. A. de; MATTOSO, L. H. C.; ZUCOLOTTO, V.
Título:  Kinetics of adsorption of water soluble polyaniline nanofibers in nanostructured thin films.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE PESQUISA EM MATERIAIS - SBPMat, 7., 2008, Guarujá; BRAZILIAN MRS MEETING, 7., 2008, Guarujá. Abstracts... Rio de Janeiro: SBPMat, 2008. não paginado. 1CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Evento.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/87440/1/Proci-08.00094.PDF
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA11606 - 1UPCRA - --PROCI-08.000942008.00094
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